19 april Lezing Archeologie Kamp Tiendaagse Veldtocht vanuit Rijen

Culturele, religieuze, politieke en economische verschillen gaven aanleiding tot het conflict dat we kennen als de Belgische Opstand met als resultaat de opsplitsing van het Verenigd koninkrijk van Willem I. Een breekpunt, gepaard gegaan met de laatste aanvalsoorlog van Nederland: de zogeheten Tiendaagse Veldtocht gevolgd door een jarenlange patstelling alvorens het grote Koninkrijk der Nederlanden, op dat moment niet ouder dan 15 jaar, uiteenvalt in drieën: Nederland, België en Luxemburg.

Gedurende de periode 1830/1 - 1839 bevonden zich veel manschappen en legeronderdelen in het zuiden van ons land. Die verblijven in de vestingsteden, zijn in kantonnement of verblijven tijdelijk in een groot tentenkamp om zich voor te bereiden op een oefening in groter verband of komende campagne. Van die veldkampen bevond zich er één nabij Rijen en één nabij Oirschot.

Tijdens de oefeningen verbleven in het militaire kamp van Rijen meer dan tienduizend mensen, militairen en burgers. De aanwezigheid van zulke grote getale in het veld moeten niet alleen hun sporen  in archieven, maar ook in het bodemarchief hebben nagelaten. Zeker als men beseft dat vele voorzieningen waren opgebouwd met zand en heideplaggen. Daarvan resteren wellicht nog diverse zichtbare sporen in het landschap.

De lezing van archeoloog Jan Roijmans is een digitale ‘wandeltocht’ door het kamp Rijen en het bijbehorende oefenterrein. Wandelschoenen zijn overbodig.

Woensdag 19 april
19.00 uur Inloop. Aanvang lezing 19.30 uur. Einde ca. 21.30 uur
Locatie Wijkcentrum Heyhoef (Reeshof)

Aanmelden bij Stadsmuseum Tilburg